Medlemsutstilling åpnet med bravour   

20.11.2023

Ås kunstforening har en helt spesiell plass i hjertene til Ås-folk

Tekst: Knut Werner Lindeberg Alsén

Ås kunstforening opplever på nytt rekorddeltakelse på sin årlige medlemsutstilling. Under åpningen på lørdag møtte om lag 100 kunstinteresserte opp i kulturhuset for å se de 160 verkene til 60 kunstnere, og høre den elleve år gamle violinvirtuosen Aleksandra Vakhrina.

Denne enorme interessen viser at Ås kunstforening har en helt spesiell plass i hjertene til våre medlemmer og alle de 100 fremmøtte på åpningen. Det varmer også hjertene til oss i styret, som sammen med utstillerne har omgjort kulturhuset til et fargerikt galleri med stor kunstnerisk spennvidde og mange ulike teknikker. 

(Mer om utstillerne under). 

Det som var ekstra gledelig var at styret under åpningen fikk formidlet musikk på svært høyt nivå til glede for de fremmøtte. Den elleve år gamle violinvirtuosen Aleksandra Vakhrina bergtok de frammøtte. Aleksandra ble akkompagnert av konsertpianisten Darya Tchaikovsky. 

Aleksandra og Darya spilte to stykker fra det store klassiske violin-repertoaret: Først ut er «Veslemøys sang» (1898) av den norske komponisten, dirigenten og musikeren Johan Halvorsen (1864-1935). Deretter én av fiolinlitteraturens ypperste perler; "Danse Espagnole" (Spansk dans) (1913) av Manuel de Falla, som er bearbeidet til fiolin og piano i 1926 av den østerriksk-amerikanske komponisten og fiolinisten Fritz (Friedrich) Kreisler (1862-192)

Kunst kan glede og utfordre
Styret er veldig takknemlig at den nytilsatte kultursjefen Kim Stian Gjerdingen Bakke, i Ås kommune, åpnet den storslagne utstillingen. 

I sin åpningstale trakk Gjerdingen Bakke fram Ås kunstforening, som han mener er en hjørnesten i kulturlivet i Ås. 

- Jeg har gledet meg til å bidra i åpningen av årets medlemsutstilling. Og ikke minst til å se selve utstillingen! Vi i Ås kommune er svært glad for å kunne huse utstillingen i Ås kulturhus. Selv om jeg jo vet at egne lokaler for Ås kunstforening er en viktig sak som opptar dere i kunstforeningen, sa han.

- Kunst kan glede oss, utfordre oss, inspirere oss og trøste oss. Det som for noen er pynt, er for andre mening og liv. Det som for noen er stygt er for andre vakkert. Og det som for noen virker uforståelig, gir andre dyp mening, sa den nye kultursjefen. 

På lørdag fikk de fremmøtte oppleve vakker kunst og musikk, treffe kjente og bli inspirert. Det er veldig gøy å fremheve våre kreative medlemmer på denne måten. 

Aleksandra Vakhrina. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Aleksandra Vakhrina. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Om Aleksandra Vakhrina
Elleve år gamle Aleksandra Vakhrina startet med fiolin da hun var 6 år gammel under veiledning av fiolinpedagogen Agneta Holmer Mæland, som i Ås er kjent som del av Barfotjentene. Under Agnetas dyktige undervisning har Aleksandra gjennomgått en forbløffende utvikling - til å bli en stor, liten fiolinist, og har fått erfaring med å spille solo på konserter.

Aleksandra startet å spille ved sin lokale kulturskole i Nordre Follo, og har - tross sin unge alder tatt opp i ordinært talentprogram ved Norges Musikkhøgskole under fiolinisten og professor Bjarne Magnus Jensen. Aleksandra er også elev ved Barrat Dues Musikkinstitutt, og GNIST som er et talentprogram for femten svært dyktige unge strykere fra hele Norge.

Aleksandra har mottatt både første- og andreprisen Ungdommens musikkmesterskap, og fikk i år førsteprisen i sin klasse under Midgardkonkurransen, som er en prestisjefylt, nasjonale konkurranse for unge musikere. Aleksandra mottar støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Ung Musikk, som er et samarbeid mellom kultur-, videregående-, og folkehøgskolene i Viken fylke og Norges Musikkhøgskole.

Om konsertpianist Darya Tchaikovsky
Til å akkompagnere Aleksandra Vakhrina har vi fått den konsertpianist Darya Tchaikovsky. Darya har en egen, spennende musikkarriere. Hun er en høyt aktet konsertpianist med fascinerende opptredener. Med utgangspunkt i den russiske pianotradisjonen, har Darya fått en sterk musikalsk individualitet i sin spillestil.

Darya, født i 1989, startet sin musikalske reise i en alder av 4 år. Hun ble tidlig oppdaget av anerkjente musikkprofessorer fra Minsk og Moskva, og begynte på National College of Music i hjembyen sin som 10-åring. Sin første solokonsert hadde hun da hun var syv år, der hun blant annet framførte Beethovens Pathetique-sonate. Da hun var tolv, debuterte hun med Bachs d-mollkonsert i hjembyen Minsk, med det Statlige hviterussiske kammerorkester. Siden da har hun vært både solist og kammermusiker over hele Europa, med et variert repertoar som inkluderer mange verdenspremierer av samtidskomponister.

Da hun var 17 år flyttet hun til Frankrike for å studere ved Conservatoire National de Angers og senere ved CNSM de Lyon, der hun studerte under veiledning av Hervé N'Kaoua og Thierry Rosbach. Sommeren 2016 ble hun invitert til å delta i Edwin Fischer Academy med Paul Lewis i Potsdam og i Chigiana Academy i Siena, med Lilya Zilberstein.

I 2017 deltok hun i Pablo Casals Festival Academy i Prades under veiledning av Silke Avenhaus, og Jiri Hlinka Academy i Bergen med Leif Ove Andsnes og Christian Ihle Hadland. I 2018 ble hun med i akkompagnementsteamet til Pablo Casals Festival.

Darya bor for øyeblikket i Stockholm. Lørdag 18. november kommer Darya Tchaikovsky til Ås og Ås kunstforening for å akkompagnere Aleksandra Vakhrina. 

Om kultursjef Kim Stian Gjerdingen Bakke
Kim Stian Gjerdingen Bakke (47) er nytilsatt kultursjef i Ås kommune. Bakke kommer fra rektorstillingen ved Kulturskolen i Asker. Han har arbeidet i kultursektoren de siste 20 årene, blant annet ved flere kulturskoler med ledelse, administrasjon, forvaltning og med fagforeningsarbeid. Og så har han blogget. Før Bakke skaffet seg mastergrad i utøvende klassisk gitar, pedagogisk utdannelse og lederutdannelse for kulturfeltet ved Norges musikkhøyskole og det Kongelige musikkonservatorium i Den Haag i Nederland, hadde han skaffet seg erfaring i korps, viseklubb og band.

Bakke er utøvende klassisk gitarist, og har opptrådt i Norge, Finland, Danmark og Nederland, både som solist og kammermusiker. Som kammermusiker har han spilt i ulike ensembler og i duoer med fløytist, sanger, pianist, kontrabassist og gitarist. Bakke underviser i faget, og har hatt flere verv Forening for klassisk gitar i Norge, blant annet som styreleder.  

Darya Tchaikovsky og Aleksandra Vakhrina. Foto: Dan Aamlid
Darya Tchaikovsky og Aleksandra Vakhrina. Foto: Dan Aamlid
Kim Stian Gjerdingen Bakke. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Kim Stian Gjerdingen Bakke. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Dan Aamlid
Fra utstillingen. Foto: Dan Aamlid
Fra utstillingen. Foto: Dan Aamlid
Fra utstillingen. Foto: Dan Aamlid
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Fra utstillingen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

UTSTILLING SEPTEMBER 2023

UTSTILLERE
Amar Aziz
Annbjorg Tøkje
Anne Sætren
Anne M. Jervell
Ask Stenmarck
Bente Klevenberg
Berit Elisebeth Sviland
Berit Neumann Frydenlund
Bjørn Økland
Bjørn Otto Johansen
Britt Knoff
Børge Moe
Bård Kolltveit
Dag-Ragnar Blystad
Dan Aamlid
David Stenmarck
Erik Waagaard
Eigil Eliassen
Elin Jordbru
Elin Leite
Elisabeth Juell
Ellen Eikenes
Eva Dølvik
Gøril Trondsen Booth
Helene Kieding
Hilde Helgesen
Ida Lerstad
Ingjerd Aarseth
Irene M. Olaussen
Jon Samset
Jorunn Orset
Jorunn Øien Sogge
Judith Angell Flengsrud
Karin Størdal
Kirsten Wiik
Knut WernerLindeberg Alsén
Kristin Hernæs
Kristin Augestad
Lars Øyvind Hopland
Liv Hofplass
Magne Joreid Sjo
Maryon Fredriksen-Sylte
Mirjam Johnsen
Nicolai Nagelset
Peder Leonard Jakobsen Kaborg
Ragnhild Irene Samuelsberg
Rita Børtveit
Rolf Otto Østenstad
Ruth Sissel Foss
Sigrid E. Lier
Solveig Moe-Helgesen
Steven Persensky
Sveinung Skjold
Sylvi Annie Andreassen Thunshelle
Tone Stenmarck
Tora Sams
Vilma Johanne Bækkevold Aalerud
Volodymyr Filippov
Wenche Haug
Øyvind Ødegård

Medlemsutstillingen 2023

STED
Ås kulturhus

TIDSPUNKTER
Lørdag 18. november
Søndag 19. november
Lørdag 25. november
Søndag 26. november

ÅPNINGSTIDER kl 12.00-16.00

OFFISIELL ÅPNING
Lørdag 18. november kl 12.00

ÅPNINGSPROGRAMMET 
12.00 Velkommen
12.05 Minikonsert med fiolinist Aleksandra Vakhrina og akkompagnatør (piano): Darya Tchaikovsky.
12.20 Åpning av utstillingen ved kultursjef Kim Stian Gjerdingen Bakke i Ås kommune

12.35 Omvisning i utstillingen med utstillerne tilstede.